Krucha tarta z jagodami i kruszonką

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

Ciepłe ciasto z jagodami w pogodny letni dzień…. Stary sad, drewniany stół i koniczyna pod nogami…

Babcia…

Przepis pewnie odszedł razem z nią, jak wiele innych, których nie zapisywała, bo po co? Nie pamiętam nawet, czy ciasto było ucierane, czy kruche, ale pamiętam dobrze to uczucie szczęścia, kiedy się jadło cokolwiek w tym jej magicznym ogrodzie.

Moja tarta z jagodami powstała zupełnie przypadkiem, trochę jako efekt uboczny. Zostało trochę jagód, kruchego ciasta. Sama nie wiedziałam, co z tego wszystkiego wyjdzie….

Wyszedł wieczór pełen wspomnień i tęsknoty za utraconym dzieciństwem…  I przepis, który na pewno zostanie w mojej rodzinie. Od razu zapisałam go dla wnuczki –  mam nadzieję, że będę ją miała! :)

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

Składniki

Kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 400 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Piana:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Kruszonka:

  • 25 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Siekamy z zimnym masłem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, szybko zagniatamy. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy około 26 cm smarujemy masłem (jeżeli używamy tortownicy, wykładamy dodatkowo papierem do pieczenia).

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę (dno i boki). Resztki ciasta odkładamy do dekoracji wierzchu tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy (np. kulkami ceramicznymi) i podpiekamy w piekarniku przez 10 – 15 minut.

Jagody mieszamy z brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy.

Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, rozkładamy równo jagody, a na nich pianę z białek. Na wierzchu układamy kratkę z paseczków ciasta pociętego na przykład radełkiem. Całość posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika.

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

Pieczemy przez około godzinę lub do zarumienienia wierzchu ciasta. Przed podaniem studzimy w temperaturze pokojowej (absolutnie nie wkładamy do lodówki!).

Krucha tarta z jagodami i kruszonką

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

jagody, lato, w ogrodzie, prosto z lasu, kruszonka, kruche ciasto, wykorzystanie białek

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Krucha tarta z jagodami i kruszonką
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *