Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

Porzeczki mogłabym jeść w każdej postaci, nie tylko w sezonie! A ponieważ znaleziony w zeszłym roku przepis na lody okazał się strzałem w dziesiątkę, dzielę się nim z Wami, zachęcając do wypróbowania. :) Sama nie wiem, który smak jest lepszy – czy delikatna czerwona porzeczka, czy ostrzejsza i bardziej orzeźwiająca czarna. Podane w duecie tworzą idealny zestaw na upalne, letnie popołudnie.

Lody porzeczkowe

Składniki (na około 1 litr lodów):

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 500 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)
  • 1/2 szklanki cukru do zasypania owoców

Lody porzeczkowe

Porzeczki obieramy z ogonków, zasypujemy cukrem i stawiamy a palniku.  Gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę zagotowanego mleka wlewamy do utartych z cukrem żółtek, miksujemy i przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem.

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia. Kiedy mieszanka zacznie oblepiać łyżkę, natychmiast zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do wrzenia, aby krem się nie zwarzył).

Masę żółtkową studzimy i mieszamy z przetartymi porzeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.

Lody porzeczkowe

Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji jej producenta lub po prostu wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksujemy co 30 minut, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu oraz zwiększyć „puszystość lodów”.

Przed podaniem lody wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut.

Lody porzeczkowe

Pomysł: Moje Wypieki

 

 

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Lody porzeczkowe
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *