Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

W górach z kwaśnicą prawie jak z pomidorową – każda gospodyni ma na nią swój własny przepis, i to niejeden.  Ta prosta i pożywna góralska zupa zyskała sławę dzięki mamie braci Golców, która gotowała ją „na świńskim ryju”. Ja,  z wszystkich znanych mi wersji,  najbardziej lubię tę gotowaną na wędzonce, ale możliwości jest mnóstwo – biodrówka, golonka, boczek, żeberka, nawet kotlet z kostką… Raczej wieprzowina, choć znane są przepisy na kwaśnicę na dziczyźnie czy nawet gęsinie.

Pamiętajcie, że podstawą dobrej kwaśnicy jest mięso  i kiszona kapusta (najlepiej taka domowa), a ziemniaki zawsze należy gotować osobno i nakładać na talerze tuż przed podaniem.

Przygotowywałam ją już setki razy, jednak zawsze najbardziej smakowała mi w rodzinnym domu.  A może po prostu to taka zupa, którą trzeba jeść przy oknie z widokiem na góry? Sprawdźcie sami… :)

Składniki

Kwaśnica:

  • wędzone żeberka (800 g – 1 kg)
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
  • 500 g dobrej jakości kiszonej kapusty (z sokiem)
  • odrobina kminku, ziele angielskie i listek laurowy
  • 1 duża marchewka (opcjonalnie)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie

Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą i szybko zagotowujemy. Zlewamy wrzątek, ponownie zalewamy zimną wodą. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i dwa ząbki czosnku, solimy i gotujemy przez około 40 minut. Kiedy mięso już zmięknie, wyjmujemy warzywa, dodajemy kiszoną kapustę z sokiem, kminek, kolejne dwa ząbki czosnku i ewentualnie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, lub tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.

Wyjmujemy żeberka i dzielimy na porcje. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Na ogrzane talerze rozkładamy ugotowane ziemniaki i porcje mięsa, zalewamy gorącą zupą i od razu podajemy.

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

10

 

 

 

 

 

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *