Babeczki z porzeczkami i bezą

Babeczki z porzeczkami i bezą

Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki ze słodką bezową chmurką. Uwaga, nie można się im oprzeć! :)

Składniki (na około 12 babeczek)

Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1  całe jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 – 300 g czerwonych porzeczek

Beza:

  • 2 duże białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Babeczki z porzeczkami i bezą

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i odsączamy

Formę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy jajko, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto rozdzielamy równo między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy porzeczkami (kopiata łyżeczka owoców na każdą babeczkę).

Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, dokładnie mieszamy.

Gotową pianę bezową rozdzielamy równo między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy  ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.

Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki ze słodką bezową chmurką.

Babeczki z porzeczkami i bezą

 

Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

 

Babeczki z porzeczkami i bezą

Babeczki z porzeczkami i bezą

 

 

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Babeczki z porzeczkami i bezą
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *