Cytrynowe babeczki z lukrem

Cytrynowe babeczki

Małe pyszności, w sam raz do koszyczka. :) Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakują naprawdę przepysznie. Długo pozostają wilgotne i można przygotować je wcześniej. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. ;)

Cytrynowe babeczki

Składniki (na 6  – 8 małych babeczek):

  • 1 opakowanie naturalnego jogurtu (125 g )
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 1 cytryna, najlepiej ekologiczna
  • 200 g cukru pudru

Foremki do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.

Cytrynowe babeczki

Masło roztapiamy i studzimy. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok (jeżeli używamy cytryny woskowanej, wcześniej dokładnie ją myjemy i przelewamy wrzątkiem).

Jogurt mieszamy z lekko przestudzonym masłem, dodajemy jajka i  skórkę z cytryny. Krótko roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, szczyptę soli i cukier. Ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.

Rozkładamy ciasto do foremek (do około 3/4 ich wysokości). Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).

Lekko przestudzone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce (wcześniej przycinamy, bo rosną z górką :) )

Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem i ucieramy gładki lukier.

Babeczki dekorujemy lukrem i ozdobnymi posypkami.

Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki

 

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Cytrynowe babeczki z lukrem
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

3 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *