Francuskie ciastka z serem i truskawkami

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Idealne na piknik i jako deser dla niespodziewanych gości. Gotowe dosłownie w kilka chwil, ale niezwykle efektowne. Ciasto można formować na różne sposoby, a truskawki zamienić na maliny, morele albo inne, sezonowe owoce. Łatwiej już chyba się nie da, więc do roboty, Leniuchy! Weekend tuż, tuż… :)

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Składniki (na 12 sporych ciastek):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej takiego na prawdziwym maśle)
  • 300 g twarogu sernikowego, potrójnie zmielonego (lub serka kremowego)
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • cukier puder do smaku (1 – 2 łyżki, w zależności od tego, jak słodkie ciastka lubimy)
  • 6 dużych truskawek lub kilkanaście mniejszych
  • 1 roztrzepane jajko (opcjonalnie)

Przygotowujemy dwie duże blachy, każdą z nich wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.

Do sera dodajemy ziarenka wanilii i cukier puder, dokładnie mieszamy (lub krótko miksujemy).

Ciasto francuskie rozmrażamy, każdy płat dzielimy na 6 równych kwadratów, układamy na przygotowanych blachach. Każdy kwadrat nacinamy, na środku kładziemy po kopiatej łyżeczce serka, lekko rozsmarowujemy i  składamy zgodnie z poniższą instrukcją:

Na wierzchu układamy dużą połówkę truskawki (lub 2 – 3 mniejsze). Wystające fragmenty ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Pieczemy przez około 15 – 18 minut, aż ciasto urośnie i ładnie się zezłoci. Podajemy lekko przestudzone (przed podaniem można posypać ciastka cukrem pudrem).

Cieastka francuskie z serem i truskawkami

Cieastka francuskie z serem i truskawkami

Cieastka francuskie z serem i truskawkami

Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Francuskie ciastka z serem i truskawkami
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *