Babeczki z czerwonym agrestem i bezą

Babeczki z agrestem i beząDelikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki, którym nie można się oprzeć. Tak przynajmniej orzekli domownicy, bo ja spoglądałam tylko z daleka, jak znikają ze stołu. :)

W zeszłym roku przygotowałam je z czerwonymi porzeczkami, w tym przyszła pora na agrest. Ciekawe, jak będą smakowały z malinami? Wybierajcie do nich raczej kwaśne owoce, by zrównoważyć słodycz bezowej chmurki. Smacznego!

Babeczki z agrestem i bezą

Składniki (na około 12 babeczek):

Ciasto

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1  całe jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 – 300 g czerwonego, drobnego agrestu

Beza

  • 2 duże białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C. Agrest obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy.

Formę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy jajko, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto rozdzielamy równo między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy agrestem (kilka sztuk owoców na każdą babeczkę).

Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, dokładnie mieszamy.

Babeczki z agrestem i bezą

Gotową pianę bezową rozdzielamy równo między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy  ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Babeczki z agrestem i bezą

Babeczki z agrestem i bezą

Pomysł: Moje Wypieki

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Babeczki z czerwonym agrestem i bezą
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

5 Comments

Add Yours
  1. 4
    Asia S.

    Haaaalooo :) a jak taki laik jak ja ma wiedzieć jak tego nie spalić (razem z kuchnią)? ;) gdzie temperatura pieczenia?!?

Odpowiedz na „MalwinkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *