Ciasto śmietankowo – malinowe z galaretką


7Nie przepadam za ciężkimi, maślanymi kremami i latem w ogóle nie mam na nie ochoty. Uwielbiam za to biszkopty z owocami, lekkimi musami i galaretką. Krem z 18% śmietanki odkryłam niedawno i z upodobaniem wykorzystuję w tym roku do wielu letnich wypieków. Ma same zalety! Smakuje pysznie, mimo że nie trzeba go w ogóle słodzić (!), dobrze znosi upały i „robi się”  dosłownie w 5 minut. Jeszcze trzeba Was zachęcać? ;)

Ciasto śmietankowo - malinowe z galaretką

Składniki (na dużą blachę):

Biszkopt

  • 6 dużych jaj
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 800 g gęstej śmietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku, w zależności od upodobań)

Ponadto

  • 800 g malin
  • 2 galaretki malinowe

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Dno dużej, prostokątnej formy formy wykładamy papierem do pieczenia.

Ostrożnie oddzielamy białka od żółtek, ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dopiero wtedy dodajemy żółtka, roztrzepane wcześniej widelcem. Miksujemy jeszcze jakiś czas, aż masa zbieleje i jeszcze trochę urośnie. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia wprost do ubitych jajek, bardzo delikatnie mieszamy szpatułą, najlepiej od lewej strony do środka, powoli obracając miskę, aż cała mąka zostanie rozmieszana. Wykładamy ciasto na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni, ale nie wysuszy za bardzo. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Do zimnej śmietanki dodajemy ziarenka z laski wanilii i cukier puder do smaku (w zależności od upodobań, jeżeli lubimy słodkie ciasta, można dodać więcej). Gotowy krem równomiernie rozkładamy na przygotowanym wcześniej biszkopcie, dekorujemy umytymi i osuszonymi wcześniej malinami. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Schładzamy, a gdy już lekko tężeją, delikatnie wylewamy na maliny zatopione w śmietankowym kremie. Wkładamy do lodówki i dobrze schładzamy (najlepiej przez całą noc).

Ciasto śmietankowo - malinowe z galaretką

Ciasto śmietankowo - malinowe z galaretką

Ciasto śmietankowo - malinowe z galaretką

Twoja ocena:
recipe image
Przepis:
Ciasto śmietankowo - malinowe z galaretką
Data publikacji:
Przygotowanie:
Gotowanie/pieczenie:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Add Yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *